PRIVACY POLICY – DESARU DEVELOPMENT HOLDINGS ONE SDN. BHD.

 

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

Desaru Development Holdings One Sdn Bhd (“DH1″) together with its subsidiaries, affiliates, related and associated companies (collectively “DH1 Group” and any reference to “we”, “us” or “our” shall include any member of the DH1 Group) respects and is committed to the protection of your personal data and your privacy. This Personal Data Protection Notice (“Privacy Notice”) explains how the DH1 Group collects and handles your personal data in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia. Please note that DH1 may amend this Privacy Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by such other means of communication as deemed suitable by DH1.

 

What This Privacy Notice Explains

This Privacy Notice explains:

  • What kind of personal information we collect
  • How we collect your personal information
  • How we use your personal information
  • When we disclose your personal information
  • Access to and correction of your personal information
  • Online dealings with us

Please note that this Privacy Notice does not cover personal information collected or held by us about our employees and is to be read subject to any overriding provision of law or contract.

 

Our Commitment to You

We value the trust of our vendors, suppliers, service providers and business partners and are committed to protecting your personal information and ensuring that your personal information is used only for the purposes stated herein.

You have the choice at any time, not to provide your personal information or to revoke your consent to DH1 from processing your personal information. However, failure to provide such personal information or revocation of your consent to process the personal information provided may result in DH1 being unable to provide you with effective and continuous products and services.

 

Defining Personal Information

Personal information refers to any information, which relates directly or indirectly to you. This includes any information that can be used to distinguish, identify or contact you. For the purposes of this Privacy Notice, personal information encompasses sensitive personal information, which relates to information relating to your health, political opinions, religious beliefs, etc.

 

What Kind of Personal Information We Collect

In order for us to operate in an efficient and effective manner, we may collect personal information from you which may include contact information about you including but not limited to name, address(es), telephone number(s), email address(es) and other relevant contact information, identification details, banking account details and financial information and employment information.

The personal information we collect can either be obligatory or voluntary. Obligatory personal information are those that we require in order to provide you with our products and services. If you don’t provide us with the obligatory personal information, we would not be able to provide you with our products and services. Voluntary personal information are those information which are not mandatory in order for us to provide you with our products and services. If you do not provide us with the voluntary personal information, you can still sign up for our products and services and will be indicated in the application form.

 

How Do We Collect Your Personal Information?

We may collect personal information directly from you when you:

  • send an email to us
  • submission of tender by your company and/or employer
  • apply for an employment with us
  • lodge a complaint with us
  • supply products or services to us
  • enter into transactions or arrangement with us

Other than personal information obtained from you directly (as laid out above) or through our authorised agents or representative or from any other third parties connected to you.

 

How We Use Your Personal Information

We may collect personal information from you or from the category of third parties identified above which is to be utilized for one or more of the following purpose:

  • for identification and verification purposes
  • for operational and administrative purposes
  • to manage and develop our business and operations
  • for insurance purposes
  • to understand your needs and purposes
  • to process any payments related to your commercial transactions
  • to better manage our business and your relationship with us
  • for internal investigations, compliance, audit and security purposes (including without limitation for crime detection, prevention and prosecution)
  • to fulfill our contractual obligations to you
  • to comply with legal and regulatory requirements
  • to respond to your enquiries and resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with us
  • to protect and enforce our rights under any agreements that we are a party to

CTV footage, in particular, may also be used for the following purposes:

  • for quality assurance purposes
  • to provide for the safety and security of staff and other visitors
  • detecting and deterring suspicious, inappropriate or unauthorised use of our premises
  • detecting and deterring criminal behavior
  • conducting incident investigations

 

Disclosure of Your Personal Information

As a part of providing you with our products and services and the management and/or operation of the same, we may be required or need to disclose information about you to the following third parties:

  • companies and/or organisations that act as our agents, contractors , service providers and/or professional advisers
  • companies and/or organisations that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions that you have requested
  • our business associates and other parties for purposes that are directly related to the purpose of collecting your personal information
  • other parties in respect of whom you have given your express or implied consent

subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to DH1.

 

What If Personal Information Provided By You Is Incomplete?

Where indicated (for example in registration forms), it is obligatory to provide your personal information to us to enable us to process your application for our services and/or products. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application or provide you with our services or products.

 

Your Rights to Access and Correct Your Personal Information

We can assist you to access and correct your personal information held by us.

Where you wish to have access to your personal information in our possession, or where you are of the opinion that such personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to us in writing to info@desarucoast.com or contact us at +603-2203 9696.

 

We will use reasonable efforts to comply with your request to access or correct your personal information within 21 days of receiving your written request. We reserve the right to charge a fee for the processing of any such access request. The fee chargeable is RM2.00 for each request without a copy of the personal data and RM10.00 for each request with a copy of the personal data. As indicated above, all requests for access to your personal information must be submitted in writing. When communicating your request, please be sure to include your full name, address and telephone number so we can ascertain your identity, and specify clearly the type of enquiry and the original source of data collection.

Please note that we may have to withhold access to your personal information in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested for is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.

 

Information We Collect When You Visit Us Online

If you choose to obtain information or do business with us online by visiting www.desarucoast.com you may wish to know the following:

 

Desaru Coast Website

When you visit our Website, we collect standard internet log information and details of visitor behavior patterns to ascertain the number of visitors to the various parts of the Website. Such information is not linked to you as an individual. We use such information to evaluate and improve the features, guest experience and functionality of our Website.

 

Cookies

We collect information about your use of our website from cookies. Cookies are packets of information stored in your computer which assist your website navigation by customizing site information tailored to your needs. Cookies in themselves do not identify the individual user, just the computer used. You are not obliged to accept cookies. If you are concerned, you can set your computer either to accept all cookies, to notify you when a cookie is issued, or not to receive cookies at any time. However, rejection of cookies may affect your use of the website as we will be unable to personalize aspects of your use of the website.

 

Links to Third Party Websites

Please be informed that this Privacy Notice applies solely to our Website and does not apply to any third party websites you may access from our Website. To determine how these third party websites deal with your Personal Information, you should ensure that you read their respective privacy policies.

 

Updates to Our Privacy Notice

We may amend this Privacy Notice from time to time. Please check our website on an ongoing basis for information on our most up-to-date practices.

 

Our Contact Details

Should you have any queries, concerns or complaints in relation to this Privacy Notice, kindly contact us during office hours (between 9.00am to 5.00pm – Monday to Friday) at the following contact points:
Telephone: +603-2203 9696
E-mail: info@desarucoast.com

Conflict

In the event of any conflict between this English language Privacy Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Privacy Notice, the terms in this English language Privacy Notice shall prevail.

Acknowledgement and Consent

By clicking [I Agree] here, I hereby acknowledge and agree to the terms and conditions of this Privacy Notice and consent to the use of my personal data in the manner and for the purposes stipulated in this Privacy Notice.

 

 

 

 

Dasar Privasi – Desaru Developmnet Holdings One Sdn Bhd

 

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI

Desaru Development Holdings One Sdn Bhd (“DH1”) bersama dengan subsidiari-subsidiarinya, syarikat-syarikat bersekutunya dan syarikat-syarikat berkaitan denganya (“secara kolektif “Kumpulan DH1” dan sebarang rujukan kepada “kami” adalah termasuk ahli kumpulan DH1) menghormati dan komited untuk melindungi data peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi (“Notis Privasi”) ini mejelaskan cara kami mengumpul dan mengendalikan data peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia. Sila ambil perhatian bahawa DH1 boleh meminda Notis Privasi ini pada sebarang masatanpa notis terlebih dahulu dan memberitahu anda tentang sebarang pindaan melalui laman web kami atau melalui apa-apa cara komunikasiyang dianngap sesuai oleh DH1.

 

Apa Notis Privasi ini

Notis Privasi ini menerangkan:

  • Apakah jenis maklumat peribadi yang kami kumpulkan
  • Bagaimana kami mengumpul maklumat peribadi anda
  • Cara kami menggunakan maklumat peribadi anda
  • Apabila kami mendedahkan maklumat peribadi anda
  • Akses kepada dan pembetulan maklumat peribadi anda
  • Urusan dalam talian dengan kami

Sila ambil perhatian bahawa Notis Privasi ini tidak meliputi maklumat peribadi yang dikumpulkan atau dipegang oleh kami mengenai para pekerja dan hendaklah dibaca tertakluk kepada mana-mana peruntukan mengatasi di dalam undang-undang atau kontrak.

 

Komitmen Kami Untuk Anda

Kami menghargai kepercayaan rakan-rakan perniagaan, penjual, pembekal, konsultan, penasihat, pembekal perkhidmatan dan kontraktor dan komited untuk melindungi maklumat peribadi anda dan memastikan bahawa maklumat peribadi anda hanya digunakan untuk tujuan yang dinyatakan disini.

Anda mempunyai pilihan sama ada untuk tidak memberikan maklumat peribadi anda atau membatalkan kebenaran anda kepada kami untuk memproses maklumat peribadi anda pada bila-bila masa. Namun demikian, sekiranya anda gagal untuk memberikan maklumat peribadi anda atau membatalkan kebenaran anda kepada kami untuk memproses maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memberi anda produk dan perkhidmatan kami secara efektif dan berterusan.

 

Penentuan Maklumat Peribadi

Maklumat peribadi merujuk kepada apa-apa maklumat, yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda. Ini termasuk apa-apa maklumat yang boleh digunakan untuk membezakan, mengenal pasti atau menghubungi anda. Bagi maksud Notis Privasi ini, maklumat peribadi juga merangkumi maklumat peribadi yang sensitif, yang berkaitan dengan maklumat yang berhubungan dengan kesihatan anda, pendapat politik, kepercayaan agama, dan lain-lain

 

 

 

Apa Jenis Daripada Maklumat Peribadi yang dikumpul

Dalam usaha untuk kami beroperasi dengan cara yang cekap dan berkesan dan menyediakan anda dengan perkhidmatan yang terbaik, kami mungkin mengumpul maklumat peribadi daripada anda termasuk tetapi tidak tehad kepada nama, alamat, no telefon, alamat emel dan lain-lain maklumat hubungan yang berkaitan, identifikasi yang terperinci, maklumat akaun bank.

Terdapat dua kategori maklumat peribadi iaitu maklumat peribadi yang diberikan secara wajib dan maklumat peribadi yang diberikan secara sukarela. Maklumat peribadi yang diberikan secara wajib adalah untuk memastikan kami dapat menyediakan anda dengan produk dan perkhidmatan kami. Tanpa maklumat peribadi anda yang diberikan secara wajib, kami tidak dapat menyediakan produk dan perkhidmatan kami kepada anda. Maklumat peribadi yang diberikan secara sukarela adalah maklumat bukan maklumat peribadi yang wajib diberikan untuk kami menyediakan produk dan perkhidmattan kepada anda. Jika anda tidak memberikan kami maklumat peribadi sukarela, kami masih lagi boleh menyediakan produk dan perkhidmatan kami kepada anda. Maklumat peribadi sama ada wajib atau sukarela berbeza untuk setiap produk dan perkhidmatan dan ianya akan dinyatakan di dalam borang permohonan.

 

 

Bagaimana Kami Mengumpul Maklumat Peribadi Anda?

Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi secara langsung daripada anda apabila anda:

  • Mengahantar emel kepada kami
  • Syarikat/majikan anda mengemukakan tender kapada kami
  • membuat aduan dengan kami
  • memohon untuk berkerja dengan kami
  • membekal barangan dan perkidmatan kepada kami
  • berurusniaga bersama kami

Selain daripada maklumat peribadi yang diperolehi daripada anda secara langsung (seperti yang ditetapkan di atas), kami juga boleh mendapatkan maklumat peribadi anda daripada pihak ketiga dan dari sumber-sumber lain seperti yang berkenaan dimana anda telah memberikan persetujuan untuk mendedahkan maklumat peribadi yang berkaitan dengan anda. Kami juga menggunakan televisyen litar tertutup (CCTV) untuk merakam rakaman di premis kami.

 

Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda

Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi daripada anda atau daripada kategori pihak ketiga yang dinyatakan di atas yang akan digunakan untuk satu atau lebih daripada tujuan berikut:

  • untuk tujuan pengenalan dan pengesahan
  • untuk tujuan operasi dan pentadbiran
  • untuk mengurus sistem perniagaan dan operasi
  • untuk tujuan insurans
  • untuk memahami tujuan anda
  • untuk memproses bayaran berkaitan dengan transaksi komersial
  • untuk membaiki pengurusan perniagaan dan perhubungan kami dengan anda
  • untuk menjalankan siasatan dalaman, pematuhan, tujuan-tujuan audit dan keselamatan (termasuk tanpa limitasi untuk perngesanan jenayah, pencegahan jenayah dan pendakwaan jenayah)
  • untuk memenuhi obligasi kontrak kami kepada anda
  • mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan berkanun
  • untuk membalas pertanyaan anda dan menyelesaikan isu-isu atau pertikaian-pertikaian yang munkin berbangkit dari sebarang urusan dengan kami
  • untuk melindungi dan menguatkuasakan hak-hak di dalam perjanjian

Rakaman CTV, khususnya, juga boleh digunakan bagi maksud yang berikut:

  • untuk tujuan jaminan kualiti
  • untuk mengadakan peruntukan bagi keselamatan dan keselamatan kakitangan dan pelawat lain
  • mengesan dan menghalang penggunaan yang mencurigakan, tidak sesuai atau yang tidak dibenarkan di kemudahan kami
  • mengesan dan menghalang tingkah laku jenayah
  • menjalankan siasatan kejadian

 

Pendedahan Maklumat Peribadi Anda

Untuk menyediakan anda dengan produk, perkhidmatan , pengurusan dan/atau operasi, kami perlu mendedahkan maklumat mengenai anda kepada pihak ketiga seperti berikut:

  • syarikat dan/atau organisasi yang bertindak sebagai ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan kami dan/atau penasihat profesional
  • syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami dalam proses dan/atau sebaliknya memenuhi transaksi yang anda minta
  • rakan perniagaan kami dan pihak-pihak lain yang secara langsung berkait dengan tujuan mengumpul maklumat peribadi anda
  • pihak-pihak lain yang telah diberi kebenaran dan perstetujuan dari anda

tertakluk pada setiap masa pada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau obligasi) terpakai bagi DH1.

 

Apa Jika Maklumat Peribadi Disediakan Oleh Anda Adakah yang tidak lengkap?

Di tempat yang ditunjukkan (misalnya dalam borang pendaftaran), ia adalah wajib untuk memberikan maklumat peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk perkhidmatan dan/atau produk kami. Sekiranya anda menolak untuk memberikan maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau menyediakan anda dengan perkhidmatan atau produk kami.

 

Hak Anda untuk mengakses dan membetulkan Maklumat Peribadi Anda

Kami boleh membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami.

Di mana anda ingin mempunyai akses kepada maklumat peribadi anda dalam simpanan kami, atau di mana anda berpendapat bahawa maklumat peribadi yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau jika berkaitan, bukan yang terkini, anda boleh membuat permintaan kepada kami secara bertulis kepada kami dengan menghubungi +603-2203 9696 atau emel info@desarucoast.com. Kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda dalam masa 21 hari dari tarikh penerimaan yang lengkap permohonan bertulis dari anda. Kami akan mengenakan fee bagi memproses permintaan anda. Bagi setiap perminataan untuk mendapat akses data peribadi anda fee RM2.00 akan dikenakan and bagi permintaan untuk akses data peribadi bersertakan salinan, fee yang dikenatak adalah RM10.00. seperti yang dimaklumkan diatas, setiap permohonan hendaklah dibuat secara bertulis. Apabila hendak membuat permohonan, sila sertakan bersama nama penuh, alamat dan no telifon supaya kami dapat menentukan identiti anda dan kemukakan permintaan anda dengan jelas dan nyatakan dimana data pribadi anda diambil.

Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin terpaksa menahan akses kepada maklumat peribadi anda dalam keadaan tertentu, sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah yang bersifat komersial sulit atau sekiranya kami menerima permintaan berulang untuk maklumat yang sama . Walau bagaimanapun, kami akan memberitahu anda daripada sebab-sebab tidak dapat akur dengan permintaan anda.

 

Maklumat yang Kami Kumpulkan Apabila Anda Lawati Kami Online

Jika anda memilih untuk mendapatkan maklumat atau menjalankan perniagaan dengan kami dalam talian dengan melawat www.desarucoast.com anda mungkin ingin tahu yang berikut:

 

Laman Web Desaru Coast

Apabila anda melawat laman web kami, kami mengumpul maklumat log internet dan butir-butir corak tingkah laku pengunjung untuk menentukan bilangan pelawat ke pelbagai bahagian laman web ini. Maklumat-maklumat ini tidak dikaitkan dengan anda sebagai pengguna individu.Kami menggunakan maklumat tersebut untuk menilai dan meningkatkan ciri-ciri, pengalaman tetamu dan fungsi laman web kami.

 

Cookies

Kami mengumpul maklumat mengenai penggunaan laman web kami dari cookies. Cookies adalah paket maklumat yang disimpan dalam komputer anda yang membantu navigasi laman web anda dengan menyesuaikan maklumat laman web disesuaikan dengan keperluan anda. Cookies dalam diri mereka sendiri tidak mengenal pasti pengguna individu, tetapi hanyalah komputer yang digunakan. Anda tidak diwajibkan untuk menerima cookies. Jika anda bimbang, anda boleh menetapkan komputer anda sama ada untuk menerima semua cookie, untuk memaklumkan anda apabila cookie dikeluarkan, atau tidak menerima cookies pada sebarang masa. Walau bagaimanapun, penolakan cookies boleh menjejaskan penggunaan laman web ini kerana kami tidak akan dapat untuk memperibadikan aspek penggunaan laman web ini.

 

Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga

Adalah dimaklumkan bahawa Notis Privasi ini hanya semata-mata untuk laman web kami dan tidak terpakai kepada mana-mana laman web pihak ketiga, anda boleh mengakses dari Laman Web kami. Untuk menentukan bagaimana laman-laman web pihak ketiga (contohnya Twitter, Facebook, YouTube) berurusan dengan Maklumat Peribadi anda, anda perlu memastikan bahawa anda membaca dasar privasi masing-masing.

 

Maklumat Terbaru Untuk Notis Privasi kami

Kami boleh meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Sila semak laman web kami secara berterusan untuk maklumat mengenai amalan yang paling terkini dari kami.

 

Butiran Hubungi kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, masalah atau aduan berkaitan dengan Notis Privasi ini, sila hubungi kami pada waktu pejabat (antara 9:00-6:00 – Isnin hingga Jumaat) di pusat perhubungan berikut:
Telefon: +603-2203 9696
E-mel: info@desarucoast.com

 

Konflik

Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

Perakuan dan Persetujuan

Dengan memilih [saya setuju] disini, saya denagn ini bersetuju dengan terma dan syarat Notis Privasi ini and kebenaran untuk menggunakan data peribadi saya untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan didalam Notis Privasi ini.